OSO

İç Dekorasyon

İç Dekorasyon

 

Ofis dekorasyonu, mağaza dekorasyonu, ev dekorasyonu vb. gibi bölümleri olan iç dekorasyon , farklı amaçlar için kullanılan mekanların; estetik açıdan hoş, teknik açılardan da daha sağlıklı ve hijyenik ortamlar yaratmak için oluşmuş, sanat ve bilim dallarının ortak mesleğidir. İç dekorasyon, birçok konu ve alt başlığı bünyesinde barındıran ve koordine eden çok yönlü bir meslektir. Kavramsal proje geliştirme, mekan planlama, saha denetimi, araştırma, bir projenin paydaşlarıyla iletişim kurma ve bu grupları organize etme, inşaat yönetimi gibi farklı disiplin ve bileşenlerin uyum ve koordine içerisinde icra edilmesini sağlar.

İç dekorasyonu yapılacak mekanlar, kullanım amaçlarına uygun nitelikte farklı özellikler barındırır. Örneğin ofis, mağaza veya ev dekorasyonunun herbirine özel, farklı ve kendine has kriterleri bulunur. Bu kriterler sadece estetik açıdan değil, aynı zamanda teknik, hijyen, bakım ve dayanıklılık gibi konularda da farklılık gösterir. Bu sebeple farklı fonksiyonları ayrı başlıklar altında incelemek daha doğrudur.

Ofis Dekorasyonu

Günlük yaşantımızın %40’ını çalışarak, çoğunlukla da ofis mekanlarında geçiriyoruz. Dolayısı ile içinde bulunduğumuz bu mekanlar, tasarım ve dekorasyon tarzlarıyla; performans, verimlilik, üretkenlik ve insan psikolojisi gibi farklı konularda çalışanları etkiliyor. Bu etkileri hem personel, hem de işverenlerin mutluluk ve performansını arttıracak şekilde düzenlemek için dikkat edilmesi gereken ofis dekorasyonu prensipleri şunlardır:

– Kurumsal Kimlik Vurgusu:

Ofis dekorasyonu, firma kurumsal kimliğini ortaya çıkartan ve kurumsal değerleri vurgulayan bir tasarım diline sahip olursa, çalışan personelin o mekana olan aidiyeti o ölçüde artmaktadır. Bu da çalıştığı alanı sevmesi ve sahiplenip, benimsemesi anlamı taşır. Dolayısı ile çalışanların o mekanda mutlu olmaları, işlerine karşı verim ve performanslarını etkileyen önemli bir kritere dönüşür.

– Ortak Kullanımlı Çalışma Alanları:

Günümüz çağdaş ofis alanları artık kişiye özel çalışma istasyonu düzenini terk ederek, ortak kullanımlı ve belirli saatler için rezerve edilen çalışma istasyonlarına dönüşmeye başladı. Bu yapılanma hem ofis dışı çalışma düzenini desteklerken, hem de mekandaki personel yoğunluğunu düşürerek daha sağlıklı bir çalışma ortamı yaratacaktır.

– Doğal Işık Kullanımı:

Çalışma istasyonlarının cephe kenarlarına yakın konumda planlanması, hem doğal ışığın max. kullanımı, hem de görsel derinlik yaratılmasını sağlayarak, çalışan performansını oldukça yükseltmektedir.

– Akustik Konfor:

Açık ofis ve sosyal alanlar gibi ortak kullanım alanlarında akustik malzeme kullanımı ile ses izolasyonu önlemleri alınması, performans ve verimlilik açısından kritik öneme sahiptir.

– Doğru Aydınlatma ve Işık Seviyesi:

Mekan aydınlatmasının yanında, kullanıcı odaklı bireysel aydınlatma ve bu ışık kaynağının doğru şiddette ve yönde konumlandırılması oldukça önem taşır. Özellikle ekran parlaklığının hesaba katılarak, doğru ışık şiddetinin bulunması, kullanıcı performansı açısından oldukça önem taşımaktadır.

B A Z I   O F İ S   P R O J E L E R İM İ Z

Borsa Istanbul

Ebay - Gitti Gidiyor

Yapı Kredi Genel Müdürlük

Sütaş Genel Müdürlük

Mağaza Dekorasyonu

Günümüzde alışveriş eylemi artık sadece bir amaç olmanın çok ötesinde, farklı deneyimlerin bir arada yaşandığı ve tamamen duygulara hitap eden bir eyleme dönüşmüş durumda. Tüm duyularınıza hitap ederek sizi içine çeken ve belki de farkında olmadan veya karşı koyamadan alışveriş yapmanıza sebep olacak unsurlar barındıran bütünsel bir konsept… Görsel etkileşim ile başlayıp, müzik ve hoş kokularla desteklenen, ayrıca tüketicinin ürün ile etkileşimini teşvik eden bir satış modeli beklentilerinizin çok ötesinde sonuçlar doğurabilir. Bu noktada tüm bu bileşenleri doğru bir kombinasyon ve bütünsel bir tasarım dili altında harmanlamak oldukça önem kazanıyor. Bu doğrultuda mağaza dekorasyonunda dikkat edilmesi gereken bazı tasarım prensipleri şunlardır:

  • Vitrin Tasarımı:

Parekende sektöründe kıyasıya bir rekabetin varolduğu bir ortamda fark yaratmak, mağazacılık sektörü için hayati öneme sahip. Bu doğrultuda tüketicinin algısını cezbedecek ve oluşturacağı ilk izlenim ile fark yaratacak alan, vitrin tasarımıdır. Dolayısı ile yaratıcı, çağdaş ve farklı tasarımlar, bu alanda cesurca teşhir edilmelidir.

  • Renk Kullanımı:

Bilinçli renk kullanımı, insan psikolojisi üzerinde yadsınamaz etkilere sahiptir. Bu etkinin sebebi de hormonlar üzerindeki tesiridir. Şöyle ki: Gördüğümüz renklerin %80’i direk beyne yönlendirilip algılanıyor. Diğer %20’lik oran ise hormonlarımızı kontrol eden hipofiz bezlerine yönlendiriliyor. Bu yüzden renkler, insanlar üzerinde duygusal ve fizyolojik etkiler bırakıyor. Winnipeg Üniversitesi’nin hazırladığı, “Renklerin Pazarlamaya Etkisi” konulu bir çalışmaya göre; kişilerin algılarını şekillendiren en önemli etmenlerden birisi renk seçimleridir. Doğru renk kullanımı sayesinde tüketicilerin dinginlik veya enerji dolu ruh hallerini, hatta açlık hisleri ile bekleme zamanındaki sabırlarını bile etkileyebilirsiniz.

  • Ürün Odaklı ve Destekleyici Deneyimler :

Teknolojinin etkisiyle insan yaşamındaki hız, gün geçtikçe artmakta. Bu durum alışveriş eyleminde de geçerli. Oysa ki mağaza içerisinde tüketicinin bu hızını azaltmak ve daha çok vakit geçirmesini sağlamak, temel prensiplerden bir tanesidir. Bu doğrultuda tüketiciyi ürünler ile etkileşime geçirmek, interaktif deneyimler yaşatmak, satış oranlarını ciddi anlamda etkilemektedir. İlave olarak mağaza içi farklı konularda da (cafe, bekleme alanları, çocuk oyun alanları, teknoloji içerikli deneyim alanları gibi…) benzer destekleyici deneyimler sunmak, tüketicinin zihninde iz bırakacak, eşsiz sonuçlar doğurur.

B A Z I   M A Ğ A Z A   P R O J E L E R İM İ Z

Evidea Mağazaları

Topkapı Sarayı Müze Mağazası

Loremen

Ebebek Mağazaları

Ev Dekorasyonu

Evinizi dekore etmek oldukça heyecan verici olsada kişiliğinizi ve zevklerinizi yansıtacağınız doğru tasarıma ulaşmak bazı zorluklar içerebilir. Örneğin eviniz hayal ettiğinizden daha küçük veya bazı odaları az ışık alıyor olabilir. Bu koşulları o mekanın karakterini oluşturan birer tasarım verisine dönüştürmeniz ve hayalinizdeki ev dekorasyonunu yaratmanız mümkün. Bu doğrultuda dikkat edilmesi gereken ev dekorasyon prensipleri şunlardır:

  • Tarzınızı Belirleyin:

Kişiliğinize ve tarzınıza uygun bir ev dekorasyonu için, öncelikle karakterinizi yansıtacak ipuçlarına ulaşmalısınız. Bunun için gardrobunuza bir göz atın. Spor ve rahat kıyafetler mi, yoksa resmi ve şık kıyafetler mi ağırlıkta? Belirli renk ve desenler üzerinde yoğunlaşmış mısınız? Bu bilgiler işin ilk adımı olan tarzınız ve mimari üslubun belirlenmesinde doğru bir başlangıç yapmanızı sağlayacaktır.

  • Oran ve Ölçek:

İyi bir tasarım için doğru bir planlama ve doğru ölçeklendirme esastır. Sahip olduğunuz mekanlara uygun ölçekte mobilya seçimi, size hareket ve yaşam alanı kazandıracaktır. Boş alanlar eksik kalmış, tamamlanmamış anlamı taşımaz. Aksine size rahat ve esnek kullanım alanları oluşturur. Bir mekandaki denge, oran ve ölçek, doğru tasarımın anahtarıdır.

  • Doğru Renk Seçimi:

Evinizin karakterini oluşturacak en etkili ve aynı zamanda uygun maliyetli unsurlardan biri boya ve renk seçimidir. Renklerin ruh halinizi nasıl etkilediğini dikkate almalısınız. Bazı renkler insanı mutlu, sakin veya heyacanlı hissettirir. Beğendiğiniz rengi mekanda mutlaka gözlemleyin. Gün ışığı veya yapay ışık altında önemli farklılıklar ortaya çıkabilir. Ayrıca başka bir mekanda çok beğendiğiniz bir renk, kendi mekanında, doğru bir kombinasyon oluşturmayabilir.

Bu makale ile sadece başlangıç niteliğinde bazı konulara değinebildiğimiz ofis dekorasyonu, mağaza dekorasyonu ve ev dekorasyonu konularında, OSO Mimarlık Tasarım olarak 2007 yılından itibaren profesyonel mimarlık hizmetimizi yürütmekteyiz. Gerek tasarım ve dekorasyon hizmetleri, gerekse de uygulama, kontrolörlük ve danışmanlık konularında disiplinler arası bir işbirliği çerçevesinde faaliyetlerimize yurt içi ve yurt dışında devam etmekteyiz.

B A Z I   E V   P R O J E L E R İM İ Z

T. EVİ

S.C. EVİ

URLA EVİ

H.K. EVİ

Bu makale ile sadece başlangıç niteliğinde bazı konulara değinebildiğimiz ofis dekorasyonu, mağaza dekorasyonu ve ev dekorasyonu konularında, OSO Mimarlık Tasarım olarak 2007 yılından itibaren profesyonel mimarlık hizmetimizi yürütmekteyiz. Gerek tasarım ve dekorasyon hizmetleri, gerekse de uygulama, kontrolörlük ve danışmanlık konularında disiplinler arası bir işbirliği çerçevesinde faaliyetlerimize yurt içi ve yurt dışında devam etmekteyiz.