İç Dekorasyon
Ofis dekorasyonu, mağaza dekorasyonu, ev dekorasyonu vb. gibi bölümleri olan iç dekorasyon , farklı amaçlar için kullanılan mekanların; estetik açıdan hoş, teknik açılardan da daha sağlıklı ve hijyenik ortamlar yaratmak için oluşmuş, sanat ve bilim dallarının ortak mesleğidir. İç dekorasyon, birçok konu ve alt başlığı bünyesinde barındıran ve koordine eden çok yönlü bir meslektir. Kavramsal proje geliştirme, mekan planlama, saha denetimi, araştırma, bir projenin paydaşlarıyla iletişim kurma ve bu grupları organize etme, inşaat yönetimi gibi farklı disiplin ve bileşenlerin uyum ve koordine içerisinde icra edilmesini sağlar.
İç dekorasyonu yapılacak mekanlar, kullanım amaçlarına uygun nitelikte farklı özellikler barındırır. Örneğin ofis, mağaza veya ev dekorasyonunun herbirine özel, farklı ve kendine has kriterleri bulunur. Bu kriterler sadece estetik açıdan değil, aynı zamanda teknik, hijyen, bakım ve dayanıklılık gibi konularda da farklılık gösterir. Bu sebeple farklı fonksiyonları ayrı başlıklar altında incelemek daha doğrudur.
Ofis Dekorasyonu
Günlük yaşantımızın %40’ını çalışarak, çoğunlukla da ofis mekanlarında geçiriyoruz. Dolayısı ile içinde bulunduğumuz bu mekanlar, tasarım ve dekorasyon tarzlarıyla; performans, verimlilik, üretkenlik ve insan psikolojisi gibi farklı konularda çalışanları etkiliyor. Bu etkileri hem personel, hem de işverenlerin mutluluk ve performansını arttıracak şekilde düzenlemek için dikkat edilmesi gereken ofis dekorasyonu prensipleri şunlardır:
– Kurumsal Kimlik Vurgusu:
Ofis dekorasyonu, firma kurumsal kimliğini ortaya çıkartan ve kurumsal değerleri vurgulayan bir tasarım diline sahip olursa, çalışan personelin o mekana olan aidiyeti o ölçüde artmaktadır. Bu da çalıştığı alanı sevmesi ve sahiplenip, benimsemesi anlamı taşır. Dolayısı ile çalışanların o mekanda mutlu olmaları, işlerine karşı verim ve performanslarını etkileyen önemli bir kritere dönüşür.
– Ortak Kullanımlı Çalışma Alanları:
Günümüz çağdaş ofis alanları artık kişiye özel çalışma istasyonu düzenini terk ederek, ortak kullanımlı ve belirli saatler için rezerve edilen çalışma istasyonlarına dönüşmeye başladı. Bu yapılanma hem ofis dışı çalışma düzenini desteklerken, hem de mekandaki personel yoğunluğunu düşürerek daha sağlıklı bir çalışma ortamı yaratacaktır.
– Doğal Işık Kullanımı:
Çalışma istasyonlarının cephe kenarlarına yakın konumda planlanması, hem doğal ışığın max. kullanımı, hem de görsel derinlik yaratılmasını sağlayarak, çalışan performansını oldukça yükseltmektedir.
– Akustik Konfor:
Açık ofis ve sosyal alanlar gibi ortak kullanım alanlarında akustik malzeme kullanımı ile ses izolasyonu önlemleri alınması, performans ve verimlilik açısından kritik öneme sahiptir.
– Doğru Aydınlatma ve Işık Seviyesi:
Mekan aydınlatmasının yanında, kullanıcı odaklı bireysel aydınlatma ve bu ışık kaynağının doğru şiddette ve yönde konumlandırılması oldukça önem taşır. Özellikle ekran parlaklığının hesaba katılarak, doğru ışık şiddetinin bulunması, kullanıcı performansı açısından oldukça önem taşımaktadır.