Mağaza Tasarımları
Mağazacılık ve parekende sektöründeki rakabetin gün geçtikçe arttığı bir ortamda, müşteriyi cezbetmek, doğru ürünü hedef kitle ile buluşturmak ve satış grafiklerinin yükselmesi elbette ki bu konudaki başlıca önceliklerden sadece birkaç tanesi. Hedefe giden yolda çok farklı kriter ve seçeneğin, farklı kombinasyonlarda bir araya gelerek etkin olduğu bir gerçek. Ancak mağaza tasarımlarında istenilen hedefe ulaşmanın ana prensipleri aşağıdaki 6 başlıkta özetlenebilir.
1- Hedef Kitlenin Belirlenmesi
Mağaza tasarımlarının en önemli ve kritik verisidir. Yapılan tasarımlar sergileme amaçlı değil, satış amaçlı mekanlar olduğu için, hedef kitlenin davranış biçimi, alışkanlıkları, beklentileri belirlenmeli be bu veriler mekân bileşenleri ile harmanlanarak tasarım kararları oluşturulmalıdır. Unutulmamalıdır ki tüketici profili farklı sosyolojik yapıdaki topluluklardan oluşur ve geniş bir aralıkta oldukça farklı beklentilere sahiptir. Dolayısı ile her kesimden tüketiciye hitap etmek neredeyse hem imkânsız hem de yanlış hedefe yönelmektir. Bu sebeple hedef kitlenin doğru belirlenmesi, tüm tasarım prensiplerinin bu veriler üzerine inşa edildiği doğru metodolojinin başlangıcıdır.
2- Görsel Etkileşim ve Dikkat Çekme
Mağaza vitrinleri adeta insan yüzüne benzetilebilecek şekilde ait oldukları mekânın kimliğini yansıtan en önemli unsurlardan biridir. Farklı, yaratıcı ve dikkat çeken vitrin tasarımları, müşteri algısını cezbetmekte kilit rol oynar. Bu alan, müşteriler ile ilk ilişkinin kurulmasına yarayan ve mağazanın mesajını ziyaretçilere ileten, mağaza tasarımlarındaki en önemli mimari unsurdur.
3- Mağaza İçerisinde Vakit Geçirtme
Günümüz modern yaşamdaki hız, müşterilerin alışveriş alışkanlıklarına da yansımış durumda. Artık tüketiciler yoğun günlük tempolarından dolayı alışverişlerini de telaş içerisinde ve mümkün olduğunca hızlı yapma eğilimindeler. Bu sebeple mağaza tasarımları, müşterilerin bu temposunu yavaşlatıp, mekânda daha çok vakit geçirmelerine yönelik düzenlemeler içermelidir. Bu doğrultuda müşterilere, ürün gamı ile ilişkili interaktif deneyimler yaşatmak en etkili yöntemlerden biridir.