OSO
 

Denizli Belediyesi

MERKEZEFENDI / DENIZLI
Denizli-OSO-ModernArchitecture-01
Denizli-OSO-ModernArchitecture-02
Denizli-OSO-ModernArchitecture-03
Denizli-OSO-ModernArchitecture-04
Denizli-OSO-ModernArchitecture-05
Denizli-OSO-ModernArchitecture-06
Denizli-OSO-ModernArchitecture-08
Denizli-OSO-ModernArchitecture-09

Belediye hizmet binası, fiili anlamda bir hizmet – ofis binası olmasının çok ötesinde, kent ve toplum yaşantısına getirdiği katkılar açısından büyük öneme sahiptir. Sadece hizmet ve yönetim amaçlı değil; aynı zamanda gündelik yaşamda sunduğu sosyal imkanlar ve oluşturduğu kamu yaşamı çerçevesinde de insanlar ile mekansal ilişkiye geçmektedir. Bu anlamda toplumun her kesiminden farklı insanlara hizmet veren ve çevresini-çevresindeki yaşamı biçimlendiren-dönüştüren bir işlev üstlenmektedir. Yeni yapılacak Denizli Belediyesi Hizmet Binası’ nda da yukarıda benimsenen ana fikirler birer tasarım girdisi olarak kabul edilmiştir. Bu anlamda programda tariflenen mekanlar oldukça basit ve net bir şekilde ikiye ayrılarak; Hizmet Birimleri ve Sosyal-Kültürel Birimler olarak iki farklı kütle şeklinde ele alınmıştır.  Dolayısı ile, sosyal birimlerin dışarıdan da rahatlıkla kullanımına imkan sağlanmıştır. Bu kütleler arasında oluşturulan  arkadlı sokak sayesinde ise; bina önü meydan ile, arka cephe bağlantısı birleştirilerek, yapının çevresine ve kamu yaşantısına katkıda bulunması düşünülmüştür. Bu sokak ile yapı içerisinde önemli bir kamusal yaya aksı oluşturulmuş, böylece belediye binası ile kent meydanı ve kent yaşamı görsel ve fiziksel bir süreklilik içinde birbirine bağlanmıştır. Bu sayede binanın kullanıcısı olmayan kişilerin bile yapının içerisinden geçebilmeleri, yönetim ile bireyin karşılaşmaları ve dolayısı ile kenti paylaşmaları kurgulanmıştır. İlave olarak yapının ön cephesinde geniş bir avlu oluşturularak, hem giriş ve toplanma alanı yaratılmış, hem de yapının ve arkadlı sokağın meydana açılımı, meydan ile bütünleşmesi, kuvvetlendirilmiştir. Benzer şekilde arkadlı sokak da arka cephede bir avlu ile sonlanmakta ve sosyal birimler girişini oluşturmaktadır

Tasarım Ekibi :

Okan Bayık, Serhan Bayık, Ozan Bayık

İşveren :

The Municipality of Denizli

Tarih :

2009

Alan :

31.900 m2

Yer :

Merkezefendi / Denizli