OSO

OSO Mimarlık Tasarım

Yeni Nesil Ofis Tasarımları Üzerine

Son dönemlerde yaşadığımız teknolojik gelişmelerin yarattığı değişim, hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline geldi. Yaşanan bu değişimin yeni nesil ofis tasarımlarını nasıl etkileyeceğini ve kısa – uzun vadeli gelecek tahminlerimizi toplam 6 başlık halinde derledik.

Geleceğin Çalışma Biçimleri Nasıl Olacak?

Günümüz yaşantısında çalışanlar çoğunlukla yaptıkları işin kendileri için değerli ve anlamlı olup olmadığına ve elde ettikleri gelire önem veriyorlar. Ancak gelecek dönemde, ağırlıkla teknolojinin etkisiyle, iş hayatı ve özel yaşamda kaçınılmaz değişimler yaşanacak. Dolayısı ile geleceğin ofis yaşamında, çalışanların iş hayatındaki beklentileri ve önem verdikleri kriterler de bu doğrultuda değişecek.

1- İş Hayatı ve Özel Yaşantı Sınırlarının Yeniden Tariflenmesi:

Gelecekte çalışanlar ile bağlı oldukları firmalar daha anlamlı ve derin işbirlikleri kurabilmek adına kendi aralarında yeni sınırlar ve farklı çalışma modelleri geliştirecekler. Bunlar, standart çalışma saatleri veya işyerinin belirlediği bir düzende değil; kişiye özel tariflenmiş, o çalışanın tercihleri doğrultusunda ve performansını arttıracak yönde düzenlemeler olacak. Bu yapı esnek ve radikal değişiklikler içererek, bir anlamda eski mesai düzeninin (9.00 – 18.00) tarihe karışmasına neden olacaktır.

Deloitte firmasının bir araştırmasında, Y kuşağı çalışanların %75 gibi yüksek bir oranı, ofis dışı çalışma alanlarının kendileri için önemli bir alternatif olduğunu ifade ediyorlar. Ayrıca Ricoh şirketinin benzer bir araştırmasında da ortaya çıkan sonuca göre; Avrupa genelindeki çalışanların esnek çalışma imkanlarına sahip olmaları karşılığında, maaşlarından %10’luk bir kesintiyi memnuniyetle kabul etmekteler.

2- Sanal Etkileşimin Yaygınlaşması:

Ofis yaşamımızda her ne kadar yüzyüze görüşmeler ve toplantılar güncelliğini sürdürse de, farklı iletişim araçlarının etkisiyle bu iletişim yöntemi, eskiye oranla önemli ölçüde azalmış durumda. Geleceğin ofis yaşantısında da enerji ve zamanın çok değerli hale geleceğinden dolayı, bu iletişim yöntemleri farklı boyutlar kazanacak. Örneğin şu anda kullanmakta olduğumuz video konferans görüşmelerinin ötesinde, sanal gerçeklik ve hologram teknolojileri ile yüz yüze görüşmeler neredeyse kaybolacak.

3- Mekan Algısı ve Geri Bildirim:

Bulunduğunuz mekanlardaki beğendiğiniz ögelerin (mobilya, aydınlatma, aksesuar, halı vb.) görsellerini kaydettiğiniz bir platform hayal edin. Bu platformun bir aplikasyon aracılığıyla, beğendiğiniz ögelerin size hissettirdikleri duygular ile eşleştirildiğini düşünün. Akabinde görsel imajlardan oluşan büyük bir “data bank” içerisinden beğendiğiniz imajlar ile eşleşen farklı mekan örnekleri bulabilirsiniz. Sonuç; kendi mekanınıza dilediğiniz gibi tasarlayabilme imkanı.

4- Yeni Ofislerin İnşasında Teknolojik Etkenler:

Şu anda sınırlı alanlarda hayatımıza girmiş olan yapay zeka ve robotik uygulamaların, gelecekte çok fazla alanda yaygınlaşacağı aşikar. Dolayısı ile bu gelişmelerin, ofislerin inşa süreçlerini ektilemesi de kaçınılmaz. Tasarımdan imalata ve şantiye uygulama hizmetlerine kadar geniş bir alanda etki göstereceğini tahmin etmek zor değil. Yeni nesil modelleme yazılımları ile kolay tasarım süreclerini, 3d printer’lar ile isteğe bağlı mobilya üretimlerini ve hatta robotik uygulamalar ile şantiye imalatlarını çevremizde görmeye başlayacağız.

ABD’ li bir yazılım firması, önümüzdeki 2 yıl içerisinde yapay zeka ve robotik teknolojinin insanlarla olan ilişkisinin %50 oranında artacağı ve bu ilişkinin tahminimizden çok daha fazla kuvvetleneceğini öngörüyor.  Bu sayede insan-makine işbirliğine dayalı bir geleceğe gerçek anlamda bir geçiş yapmış olacağız.

5- Ofisinizi Anlık Olarak Değiştirin:

Ofisinizdeki mekanları oluşturan duvarların teknolojik bileşenlerden oluşturulduğunu ve hem yapısal hem de diijital anlamda kullanılabildiğini hayal edin. Dolayısı ile isterseniz bir manzara, isterseniz canlı bir görüntüyü yansıtabileceğiniz veya interaktif bir ekran olarak kullanabileceğiniz bu duvar, önemli bir mekan bileşenine dönüşecektir. Böylece o günkü psikoloji ve ruh halinize göre kendinizin tasarlayabildiği hem görsel, hem de teknolojik amaçlı kullanabildiğiniz mekanlar yaratabileceksiniz.

6- İstediğiniz Yeri Ofise Çevirin:

Günümüzde kısmi olarak uygulanmaya başlansa da, ofis dışı farklı mekanlarda çalışmak henüz pek yaygınlaşmadı. Ancak internet hızının ve wi-fi kullanımının artması ile bu düzen değişecek. Üstelik esnek çalışma düzeninin yaygınlaşması ile bu geçiş daha da hızlanacak. Artık yüzlerce kişinin çalıştığı ofis mekanları ve genel müdürlüklerin yerini, yeni çalışma istasyonları alacak. Dünyanın herhangi bir noktasından kişisel datalarınıza erişebildiğiniz, 7/24 dilediğiniz zaman, dilediğiniz kadar kullanabileceğiniz kişisel kabinler hayal edin. Hatta bu mekanların duvarlarını kişisel ruh halinize uygun imajlar ile kaplayabilmek veya interaktif amaçlar için kullanmak hoş olmaz mı?